Toimitusjohtajan katsaus
Käytännön tekoja kierrätyksen edistämiseksi
Suomella on vaikeuksia saavuttaa EU:n asettamia yhdyskuntajätteen kierrätystavoitteita vuonna 2025. Jäteyhtiöillä on keskeinen rooli asian edistämisessä. Ne toimivat tärkeinä linkkeinä asukkaisiin ja vastaavat siitä, että kerätyt jätteet päätyvät oikeisiin kierrätyskanaviin. Vuonna 2024 Kymenlaakson Jätteellä tehtiin työtä usealla rintamalla kierrätyksen edistämiseksi.
Biojätteiden erilliskeräys käynnistyi pientaloissa
Toukokuussa 2024 biojätteen erilliskeräys laajeni yli 10 000 asukkaan taajamissa. Yhtiön toimialueella velvoitteen piiriin tuli noin 19 000 omakoti- ja paritaloa Haminassa, Kotkassa ja Kouvolassa. Noin puolet näistä talouksista valitsi kotikompostoinnin, ja toinen puoli liittyi biojätteen erilliskeräykseen – heistä kolmannes jakaa biojäteastian naapureidensa kanssa. Asukkaiden suosikiksi nousivat tuulettuvat biojäteastiat, joita voi vuokrata yhtiöltä.
Biojätteen keräysvelvoite laajenee myöhemmin myös pienempiin taajamiin, joissa on yli 300 asukasta. Uuden velvoitteen piiriin tulevat kotitaloudet saavat lisätietoa kirjeitse syksyllä 2025.
Materiaalin talteenottoa edistettiin laitosteknologialla
Syyskuussa 2024 Keltakankaan jätekeskuksen lajittelulaitoksella otettiin käyttöön uusi lajittelulinjasto, joka tehostaa rakennus- ja purkujätteiden kierrätystä. Laitosinvestointi oli kokoluokaltaan merkittävä, yhteensä noin 1,4 miljoonaa euroa. Investoinnilla pyritään kaksinkertaistamaan laitokselta kierrätykseen ohjautuva materiaali. Erityisesti muovien talteenotto ja materiaalihyötykäyttö parantuvat. Tulevaisuudessa materiaalien kierrätystä voidaan tehostaa edelleen muun muassa tekoälyllä.
Digitaalisia palveluja asukkaiden arkeen
Teknologian kehitys tuo uusia palvelumahdollisuuksia myös asukkaille. Itsepalvelutoimintoja ja uusia digitaalisia palveluita otetaan nyt nopeasti käyttöön jäteasemilla ympäri Suomea. Myös Kymenlaakson Jätteen on tarkoitus siirtyä käyttämään niitä jäteasemilla, mikä mahdollistaa entistä joustavammat vierailuajat asukkaille.
Kestävä talous mahdollistaa kehittämisen
Uudet palvelut ja teknologiat edellyttävät yhtiön toiminnalta taloudellista kestävyyttä, jotta voidaan tehdä tarvittavia investointeja myös tulevina vuosina. Vuonna 2024 konserniyhtiön liikevaihto nousi hieman ollen kaiken kaikkiaan 22,86 miljoonaa euroa. Konsernin liikevoitto oli 0,82 miljoonaa euroa, mikä oli edellistä vuotta alhaisempi kustannusten nousun ja yritysjätteiden vähentymisen vuoksi. Yhtiö päätti tilinpäätöksen yhteydessä 700 000 euron arvonalentumiskirjauksesta, sillä tytäryhtiön Keltakankaan Lämpö Oy:n pitkän ajan tuotto-odotukset ovat laskeneet puuraaka-aineen kallistumisen ja ilmaston lämpenemisen myötä.
Yhdessä kohti tavoitteita
Kierrätystavoitteiden saavuttamiseksi tarvitaan meitä kaikkia. Kiitos asukkaille, henkilökunnalle, urakoitsijoille ja omistajille hyvästä yhteistyöstä vuonna 2024.
Kati Manskinen
toimitusjohtaja

Mitä vuonna 2024 tapahtui

Tammikuu
Lämpöliiketoiminta siirtyi emoyhtiöltä tytäryhtiö Keltakankaan Lämpö Oy:lle.

Toukokuu
Biojätteen lajitteluvelvoite laajeni koskemaan 1–2 asunnon kiinteistöjä Kotkan, Haminan ja Kouvolan suurimmissa taajamissa 1.5.2024.

Kesäkuu
- Ulkoinen sertifiointiauditointi, joka kattaa ISO 9001 -laatujärjestelmän, ISO 14001 -ympäristöjärjestelmän ja ensimmäistä kertaa myös ISO 45001 -työterveys- ja turvallisuusjärjestelmän vaatimukset.
- Tytäryhtiö Ekokaari Oy:n toiminta laajeni Kukkuroinmäen käsittelykeskukseen Lappeenrantaan.

Elokuu
Keltakankaan lajittelulaitoksen investointi valmistui.

Syyskuu
Henkilökunnalle jaettiin kauppakamarin ansiomerkkejä pitkään jatkuneesta ja ansioituneesta työurasta.

Lokakuu
Pertunmaan neuvontatilaisuudet loppujätteen kiinteistökeräyksestä ja asumisessa syntyvän lietteen tyhjennyksistä kiinnostivat paikallisia ja kesäasukkaita.

Joulukuu
Kouvolan kaupunki päätti vuokrata tontin yhtiön uudelle lajitteluasemalle Kuusaantieltä. Havainnekuva Kuusaantien lajitteluasemasta: Envineer Oy.